Så här var hans liv...

En bok av/om Lasse Holmqvist är väl inte det mest aktuella att berätta om i dessa dagar… och det är ett bra tag sedan jag läste den: ”Här är mitt liv” utgiven 1994.

 

Titeln bygger på en av hans populära TV-programserier, ”Här är ditt liv”, som han startade 1980 efter amerikansk förlaga. Programmet gick på lördagar i den ena av de 2 TV-kanaler, som fanns vid den tiden. Sven Tumba var första gästen i den omtyckta serien, som SvT lät fortgå till 1991.  

 

Boken är väldigt mycket Lasse Holmqvist! Visst, det är ju han som berättar, men ödmjukhet vimlar det inte av… Däremot en hel binge energi och idéer, som inte alltid gick hem i Stockholmstyrda SvT.

 

Bitterheten lyser igenom lite då och då, som t ex i att en tidigare programserie, ”På parkett”, inte ansågs värdigt att spara i TV-arkivet. Därmed är hans drygt 2 tim långa och lyckade avsnitt om/med världsartisten Victor Borge borta. Bland gästerna i övrigt i det avsnittet kan nämnas Liv Ullman, Svend Asmussen och Kar de Mumma, som var vänner till Borge redan innan han flydde undan nazismen. Men, som sagt, programmet sparades aldrig. Känns lite som det BBC gjorde med liveinspelningarna med bl a Beatles på tidigt 60-tal  -  tejperna tog för stor plats att arkivera…

 

Ber f ö att få citera Holmqvists beskrivning av en skåning, som ofta är ”…klart medveten om sitt värde, sin begåvning och sin eventuella särart, och att i förekommande fall alldeles oblygt framhålla detta. Sten Broman var en förträfflig representant. Ernst-Hugo Järegård likaså.” Jaja…

 

Jag vill minnas boken som läsvärd, men dryg och, stundtals, smått gnällig. Holmqvist hade inte helt lätt att få gehör för sina idéer, som t ex om ett gränsöverskridande Öresundskt programkoncept. Långt innan bron byggdes, dessutom! Oavsett, så var det kul att läsa om honom och några av alla de människor Holmqvist mött!   

 

”Livet” har genom åren besjungits av många, men visst har Gasolin’s sång något extra! ”This is my life” fanns med på ”Efter endnu en dag”, som var bandets sjunde album och kom 1976. Låten fortsatte Kim Larsen att framföra med sitt band Kjukken. Hittade en liveversion från deras sommarturné 2006 och som gavs ut på CD/DVD 2007. Den är lite långsammare än Gasolin’-utgåvan och Kim Larsens sång är en oktav lägre, men bra. Och vilket gitarrsolo av Karsten Skovgaard!

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0