Yttersta priset för sin kamp...

Boken om ”Syskonen Scholl” med underrubriken ”och motståndet mot nazismen” är skriven av Daniel Rydén och gavs ut 2023. Ännu en bra bok från Lundaförlaget Historiska Media.

 

”Hur kan man förvänta sig att ödet ska ge den rättfärdiga saken segern om det knappt finns en enda människa som är beredd att offra sig för den?”, uttryckte sig den då 19-åriga Sophie Scholl 1940 i kampen mot nazismen. Hon, hennes storebror Hans och några vänner till dem bildade senare motståndsgruppen ”Vita Rosen”.

 

Diakonissan Lina Müller hade avlagt det heliga löftet att alltid tjäna Gud. Lina och den 10 år yngre Robert Scholl träffades i Ludwigsburg 1915. Första världskriget var i full gång och de avskydde detta meningslösa dödande. De blev ett par, trots åldersskillnad och olikhet i den kristna tron.

 

De gifte sig, skaffade bostad, fick första barnet och Robert blev borgmästare. År 1918 fick de sonen Hans, som följdes av flera syskon, som Sophie 1921. År 1929 avsätts borgmästaren Robert. Hans pacifistiska åsikter stämde inte med den tyska nationalismen…

 

År 1932 flyttade familjen till Ulm och i januari året därpå blev Adolf Hitler rikskansler. Familjen såg Ulms jublande nazister marschera förbi på gatan. När brunskjortorna passerade den socialdemokratiska tidningen Donau-Wachts redaktion slängdes stenar in genom fönstret… fem veckor senare var tidningen nerlagd och dess redaktör skickad till ett fängelse för nazimotståndare… och värre skulle det bli.  

 

De politiska samtalen i familjen fick fortsättningsvis hållas hemma. Barnen deltog i Hitlerjugend och dess flickmotsvarighet, men ett par av dem ville göra det på ”sitt eget vis”… och då kan det bli besvärligt… Gestapobesök t ex…

 

Både Hans och Sophie började plugga, samtidigt som de blev mer aktiva i sitt avståndstagande från det nu startade kriget  -  inte minst efter Hitlers lögner om ”framgångarna” vid Stalingrad 1942-3, då tyska 6.e armen förintades.

 

Detta berättat som lite bakgrund till alla syskonen Scholls agerande, men det är Hans och Sophie som har drivet, modet, viljan och orken. De går ”all in”! Och det kostar… . Rydéns berättelse fortsätter och kan, inte minst efter DDR’s fall, nu bli djupare och mer omfattande efter att flera arkiv öppnats.

 

”Syskonen Scholl” får ett brutalt slut. De valde och tog sin strid till ett högt pris. Mycket läsvärt! Tänkvärt!

 

Men varför i hela fridens namn har världen inte kommit längre i att sluta skjuta på varandra? Det skjuts i Sverige, i USA, i Ukraina, i Mellanöstern, det skjuts på femtielva ställen i världen, samtidigt som somliga ägnar sig åt att blockera några oljebilar i Malmö hamn… Inga lärdomar av världskrigen och alla andra bataljer världen över! Är det inte dags att ”Give peace a chance”?

 

John Lennon spelade in låten på ett hotellrum i Montreal, men tog den även med sig till Toronto, där han framförde den 1969 med sitt Plastic Ono Band. I det mycket hastigt hopsamlade bandet ingick bl a Yoko Ono, Eric Clapton och Klaus Voormann. Det var f ö den senare som gjorde omslagsteckningen till Beatles’ Revolver-album 1966. Som sagt: ”Give peace a chance”!

 

En inte helt omaffig version av samma låt gjordes till ESC i Turin 2022:

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0