Sommaren är kort...

”Juni, juli, halva augusti” låter nästan som Gyllene Tider-dängan, men är en bok av Marie-Louise Marc. Hon har tidigare skrivit för bl a Amelia och Vecko-Revyn, men är nu etablerad feelgood-författare och denna, hennes fjärde roman, kom 2020.

 

Bokens ”jag” är lågstadielärare på en skola i Stockholm. Trivs bra med det och har nu inför sommarlovet blivit uppgraderad till ”Förstelärare”. Hon och två andra tjejer i 40-årsåldern planerar en skön sommar med bil till Frankrike.

 

Mormor i den lilla jämtska byn skadar ena foten och blir gipsad. Behöver hjälp någon vecka över sommaren, men dottern har inte tid. Hon och hennes man ska, som vanligt, ner till Spanien. Hon menar att dottern äldsta barn, läraren, borde åka och ta hand om mormor. Läraren lever ju själv och har långt sommarlov…

 

Systern Sara har både man och barn och forskarjobb, så hon hinner ju inte åka till Jämtland. Systrarna tillbringade många sommarlov hos mormor, men besöken därefter har varit få.

 

Sommarlovsminnena, inte minst från tonåren, dyker upp, men läraren har ju tänkt åka söderut med tjejkompisarna… Dock faller hon för trycket och sätter sig på tåget för att åka till mormor.

 

Bröderna Mattias och Frank bor kvar i byn. De har tagit över föräldrarnas gård. Mattias har med framgång satsat på getter och osttillverkning. Han är frånskild och har nioåriga dottern Felicia hos sig. Hennes mamma flyttade till ett konstnärskollektiv i Berlin. Frank

ägnar sig åt kroppsbyggnad.

 

Personerna i byn är onekligen väl beskrivna karaktärer och dyker upp till hjälp, inte minst när olyckan inträffar…

 

Tja, det var lite seg läsning i början av boken. Jag undrade lite varför jag började på den här boken… nära att sluta läsa den… var ju inte min sedvanliga genre… fortsatte dock och fastnade. Läste färdigt och var, trots allt, nöjd med att jag inte gav upp.

 

”Juni, juli, augusti” live från Gyllene Tiders 25-årsjubileumturné 2004 kan väl duga här? Låten, skriven av Per Gessle, gavs ut den 16 september 1996 på deras EP med ”Gå & fiska” som titellåt. Så här lät det en afton i Göteborg:

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0