I denna tid för 79 år sedan...

”Tredje Rikets slutgiltiga sammanbrott” är underrubriken på ”Åtta dagar i maj 1945” skriven av tyske historikern Volker Ullrich. Boken gavs ut på svenska 2024, 4 år efter originalet.

 

Jag har ju läst en hel del böcker om andra världskriget, men ingen har haft fokus på tiden från 30 april till 8 maj 1945. Den första av dessa 9 dagar begick Hitler självmord och perioden avslutades med Tredje Rikets kapitulation  -  kriget i Europa var över.

 

Nu nöjer sig inte Ullrich med händelserna just de här dagarna, utan han ger bakgrunderna också. Därutöver får vi veta vad som händer efteråt vid rättegångarna, som vissa i tyska ledningen undvek genom självmord. Cyankaliumkapslarna användes flitigt… och flera valde självhängning för att slippa ta ansvar. Många av de som hamnade i rätten hade helt plötsligt inte varit aktiva i grymheterna eller ”bara” lydde givna order…

 

I 3 majveckor 1945 ”styrdes riket” av storamiral Dönitz från staden och enklaven Flensburg, som inte var ockuperad av segrarmakterna. Han avsattes därefter och hela ”ledningen” fängslades. Förhör inleddes.

 

Vid samma tid ställde Hertigen av Mecklenburg sitt slott Glücksburg till Albert Speers förfogande. Snart flyttade dock amerikaner in där för att förhöra Speer, som antog den ”oskyldiges roll”.

 

Intressanta personer, som kommer att bli ”kändisar” senare, dyker upp efter hand i boken. Willy Brandt, Konrad Adenauer, Simon Wiesenthal, Walter Ulbricht, Erich Honecker (som den 4 maj kom till Berlin och sin första hustru, fångvakterskan Charlotte Schanuel), Wernher von Braun m fl.

 

Detta är en ”intensiv” bok med massor av namn och titlar. Inte alltid lätt att hålla reda på, men förf lyckas förklara så det blir en läsbar bok! Ett stort plus är de ”vanliga” personers dagboksutdrag o dyl. De ger insikter och iakttagelser från den här tiden. Den här boken har tagit tid att skriva. Märks inte minst på de 75 sidorna med litteraturförteckning och noter. En mycket läs-/ lärvärd bok.

 

Även i krigstiden gjordes det musik av det lättsammare och gladare slaget. En av hitsen 1945 var en glad calypso: ”Rum and Coca-Cola” framförd av de 3 systrarna Andrews. Deras aktiva musiktid startade redan 1925 och varade ända tills äldsta systern avled 1967. The Andrew Sisters, födda av grek-norska föräldrar, växte upp i Minneapolis och så här lät de i ”Rum and Coca-Cola”:

 

Här i Sverige hade Ulf Peder Olrog knåpat ihop och 1945 spelat in ”Samling vid pumpen”, som dock blev mest populär i Sigge Fürsts inspelning. Den svenska hårdrocksgruppen Candlemass, med rötterna i Upplands Väsby, slog 1993 ihop de båda versionerna av låten och lade till sitt eget tryck och tempo. Då skramlade det till vid pumpen! Håll i vårhatten!

 

 

Go’ Valborgsmässoafton’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0