Grävande journalistik...
Snacka om grävande journalistik, skulle man kunna säga om boken ”Tunnel 29” skriven av Helena Merriman. ”Tunnel 29” startade som en pod på BBC 2019 och blev bok två år senare.
Den 13 augusti 1961 påbörjades instängningen av Västberlin med att taggtråd rullades ut. Gränspassagerna ”snörptes åt” och snart började muren byggas. Familjer delades, inte minst beroende på var man råkade befinna sig just då, men snart börjar flyktidéerna… Försök, som i flera fall, slutar med att den östtyska vaktstyrkan avlossar dödande skott.
Boken tar också upp upproret 1953. I mars samma år avled Stalin och det gav upphov till ett gryende hopp att världens mest stalinistiska land, Östtyskland, skulle få en lite friare linje. Det blev tvärtom! Walter Ulbricht förlängde arbetstiden och säkerhetspolisen fortsatte komma och hämta folk mitt i natten. Ekonomin var i botten och folk började så smått protestera. I juni var folk ute på gatorna och demonstrerade. Regimen skickade in stridsvagnar mot folket och tystade rörelsen. Det första upproret i Östeuropa mot Sovjet var tystat.
Efter att muren byggts försökte snart Östtyskland blockera alla leveranser av mat, bränsle etc till Västberlin. Staden skulle ”svältas ut”. Willy Brandt, borgmästare i Västberlin, vädjade om hjälp och fick bl a John F Kennedy att agera med en gigantisk luftbro.
Den hemliga polisen, Stasi, styrdes hårt av skaparen Erich Mielke. Lite siffror: Hitlers Tyskland hade 1 Gestapoagent per 2000 invånare, Sovjet hade 1 KGB-agent per 5830 invånare, Östtyskland hade 1 informatör per 63 invånare och det kunde vara grannen, makan, barnet, pappa… vem visste?
Fler och fler ville fly, inte minst efter murens tillkomst. Men vem kunde man delge sina planer till? Och ev flykt med vem? Vem var att lita på? Små grupperingar bildades, men infiltrationsrisken var stor. Straffen var långa och hårda om man blev påkommen.
Bokens kärna är den lilla Girrmanngruppen med ”huvudsäte” i Västberlin. De försöker hitta olika och passande flyktvägar…
Detta är en lärorik och väldigt spännande bok om verkliga händelser i flykt, angiveri, planering, lyckade och misslyckade aktiviteter. Ordet ”tillit” är kärnan i handlandet och tunnelgrävandet överraskade mig rejält - mer vill jag inte säga om det...
Spännande och högt läsvärde!
Även i musiken hittar jag tunneltema! Grävande kräver energi, så jag väljer Bruce Springsteen och hans ”Tunnel of love”, som 1987 var både titeln på hans 8:e studioalbum och en singel. Låten hade han skrivit själv och spelat in. Alla instrumenten ”satte” han på egen hand hemma i ”husstudion”. Vissa delar byttes dock ut och några av E Street Band fick agera. Så här lät låten full av energi med hela E Street Band vid spelningen i Göteborg i juni 2016:
Go’ tisda’!!!
Haj å Goodbaj!