Jubileum! Bok nr 600 !!!...

”Två djupa andetag”, skriven av Gill Thompson, gavs ut 2023. Jag har tidigare läst och uppskattat ”Systrarna vid fyren” av samma förf, så det var med viss förväntan och ”två djupa andetag” jag började läsa...

 

Juli 1939 och Kirsty, 14 år gammal, bor med sin gruvarbetande pappa i Skottland. Mamma hade dött i tuberkulos tio år tidigare. Simning var pappans och Kirstys ”grej”.

 

På hösten träffade hon Jean Mathison, husmor på en flickskola i Budapest, men hemma på besök i Skottland. Mathison erbjuder Kirsty arbete i köket på skolan. De reser dit tillsammans.

 

Kirsty lär sig ungerska och får nya vänner, som Anna, vars pappa är juvelerare/urmakare med egen butik. Familjen är judar.

 

I september bryter kriget ut. Ungern klarar att hålla sig utanför. Till att börja med… Men nazisterna kommer… Inhemska pilkorsrörelsen växer sig starkare och starkare…

 

År 1944 är Raoul Wallenberg svenskt sändebud i Budapest. Han utfärdar speciella skyddspass för att rädda judar i staden. Tillsammans med Schweiz-diplomater lyckas han rädda många utsatta, bl a Kirsty och Anna, men…

 

Detta är spännande och skrämmande läsning! Boken bygger på reella händelser och kretsar kring några verkliga personers liv, men namnen i boken är fiktiva.

 

Boken är minst lika läsvärd som hennes ”Systrarna vid fyren”, som jag skrivit om tidigare! Sättet hon blandar verklighet och fiktion tilltalar mig. Dags att kolla fler böcker av henne!

 

Jubileum!!!   Detta är min 600:e bloggade bok!!! 

 

För drygt 12 år sedan startade jag detta bloggskrivande. Tanken var att hålla reda på böcker jag läst och ”musiksätta” dem  -  en amatörs två intressen, böcker & musik, i kombination. Och på den vägen är det…

 

Jag tänker fira med en ”Fanfare for the common man”! Stycket skrevs 1942 av den amerikanske kompositören Aaron Copland, inspirerad av ett tal av dåvarande vicepresidenten Henry A Wallace.

 

År 1977 blev melodin en hit i England för den progressiva supergruppen Emerson, Lake & Palmer! Keith Emerson var tidigare med i Nice, Greg Lake i King Crimson och Carl Palmer i Atomic Rooster  -  alla tre kompetenta musiker, som redan 1971 med framgång hade tagit sig an Mussorgskys ”Pictures at an exhibition”/”Tavlor på en utställning”. Så här svängigt låter de i ”Fanfare for the common man” 1977:

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0