Oslo var ockuperat 1940-45...

Roy Jacobsen bor i Oslo och är ledamot i Norska Akademien. År 2022 kom hans roman ”De ovärdiga”. Två år senare kom den på svenska.

 

Boken utspelar sig i Oslo under andra världskrigets tyskockupation. En svår tid, som krävde både fantasi och kreativitet för att hantera t ex ransoneringen. Motståndet mot tyskarna skedde på olika sätt, men hela tiden med oron att bli avslöjade. ”Överlöparna” fanns överallt.

 

Den här romanen skildrar en grupp flickor och pojkar, som försöker överleva dagen med en jakt på säljbara saker. De stjäl, förfalskar och gör inbrott i de finare (och tyskvänliga?) kvarteren och lyckas även ta sig in i det tyska systemets varulagerhantering. Men de stöter också på problem. Och inser plötsligt, att vissas pappor är aktiva i motståndsrörelsen. Och risknivån stegras…

 

Carl, Mona, Olav, Roar, Agnes, Vidar och de övriga i gänget har det tufft.

 

En tavla, kanske skapad av Greifswaldfödde Caspar David Friedrich, har en icke helt obetydlig roll i boken. F ö är det i år ett jubileumsår för Friedrich  -  han föddes för 250 år sedan i den då svenska staden, men det är ju en helt annan historia!

 

Spännande bok i ett skede där ockupationen är vardag. Boken, med sin lite ovanliga ingångsvinkel, borde varit fängslande. Jag föll inte riktigt för den, av andra, rosade boken. Både språket och det märkliga slutet ”störde” mig, men du tycker kanske annorlunda?

 

Knappt 2 månader innan den tyska ockupationen 1940 föddes Frode Thingnæs i Oslo. Redan som 8-åring spelade han trumpet, men gick några år senare över till trombon. Han utbildade sig i Köpenhamn, började komponera och medverkade i olika orkestrar. År 1961 bildade han sin egen Quartet, vari ingick bl a Terje Rypdal (f ö gift med sångerskan Inger Lise Andersen 1969-85).

 

Frode Thingnæs har skrivit musik både till baletter och Melodi Grand Prix, som Mellon kallas i Norge. Han var också engagerad i Norsk Militær Tattoo och dirigent för Kringkastingsorkestret  -  onekligen ett brett musikaliskt spektrum! ”Samba loco” skrev han till sitt album ”Night sounds” 1978 och så här låter den inte helt obekanta låten:

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0