Sextisju, var har du tagit vägen nu...

Femtio år efteråt kom Henrik Berggren med boken ”68”  -  året då det hände en massa saker runt om i världen. Boken är i ett lite större format, som ger rättvisa åt de många bilderna.

 

År 1968 var mycket händelserikt! Bob Beamon flög fram i Mexico-OS till 8.90 i längdhoppet och Johnny Cash spelar in ”fängelsealbumet” ”At Folsom Prison”.

I april samma år mördas Martin Luther King. 2 månader senare blir Robert Kennedy skjuten.

 

De våldsamma studentoroligheterna i Frankrike gör att Charles de Gaulle upplöser Nationalförsamlingen och utlyser nyval. Studenterna i Stockholm ockuperar sitt kårhus.

 

I Tjeckoslovakien försöker Alexander Dubcek förvandla landet mot en ”socialism med mänskligt ansikte”. Det får Warszawapaktens trupper att i augusti invadera och stoppa försöket.

 

Tidigt på året deltar utbildningsminister Olof Palme med Nordvietnams Moskvaambassadör i en demonstration mot USA’s aktiviteter i Vietnam. Strax efter kallar USA hem sin ambassadör i Sverige.

 

Allt detta och mycket mer om detta händelserika år finns i text och bra bilder i denna bok. Intressant och erinrande läsning för mig, som ”var med” i min lilla värld. Ett ”gallrad”-fynd från bibl i Jönköping!

 

”Sextisju, sextisju, vart har du tagit vägen nu” kan ju vara en sjungbar låt -68… men så enkel får inte ”sifferleken” med tanke på boktiteln vara, så jag ”drar” till USA. Chicago! Bandet alltså! Som tvingades byta bandnamn efter första albumet! Chicago Transit Authority, dvs lokaltrafiken i staden, gillade inte att bandet valde samma namn, så stadsnamnet fick räcka fr o m album nr 2.

 

Chicago Transit Authority var första albumet och kom 1969. Keybordisten Robert Lamm skrev ”Questions 67 and 68” och sångaren/basisten Peter Cetera stod för sången i sjumannabandet. De var lite av pionjärer med att ha flera blåsare, som gav ett väldigt rivigt och fylligt sound. Så här lät de i Paris 1969 (surt med den dåliga bilden i slutet):

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0