Stockholm Motala!” anropas...

Björn Cederberg berättar om sin farbror Jörgen i boken ”Med mikrofonen som livskamrat” – utkom lagom till julhandeln i november 2023.

 

Jörgen Cederberg föddes 1931 i Hjo, men familjen flyttade snart till Mariestad. Pappan var marinläkare. Familjens ”snusbruna radiolåda” fångade tidigt Jörgens intresse. Man kunde skruva fram och lyssna på radiostationer från olika länder och olika språk. Kanske inte alltid så mycket musik, men även pratet lockade den unge Jörgen.

 

I boken om Jörgen får jag på köpet mycket om Sveriges radiohistoria, inte minst om tiden under andra världskriget. En tid då Tyskland använde radion för propaganda, medan man i Sverige valde att begränsa nyhetsflödet till det minimala. Man ville inte riskera neutraliteten och dessutom ”inte berätta för mycket”…

 

Jörgen fängslades av radion och lyssnade mycket på de föredrag och de få musikstycken som spelades i Sveriges då enda kanal. Han skrev ner och kommenterade det han hörde. Och så dök chansen upp en bit in på 50-talet! Ett jobb på Radiotjänst i Stockholm. Han sökte och fick jobbet! Och blev kvar i 40 år… på olika avdelningar…

 

De första åren blev det på Underhållningsavdelningen, där en viss Tage Danielsson var chef. Arbetskamrater var bl a Pekka Langer och Hans Alfredson. Jörgen, med sin idérikedom, imitationsförmåga och trovärdiga radioröst, fann sig väl tillrätta.

 

Programidéerna rann på och den 29 juni 1959 sändes det första ”Sommar”, skapat av Tage och Jörgen. Den första Sommarvärden var Jörgen. Han återkom flera gånger över åren, men efterhand hittade man ett system med inbjudna ”pratare”. Och ”Sommar” levde vidare… än idag!

 

Som sagt, Jörgen Cederberg är ett bekant namn och en röst du säkert känner igen. Han bytte efter hand till andra avdelningar på Sveriges Radio och var senare verksam bl a på kultur- resp samhällsredaktionen. Producent och regissör på Radioteatern hann han också med. Stora Journalistpriset fick han 1985.

 

Brorsonen Björn ger en omfångsrik bild av Jörgen och, inte minst, radions historia, med alla sina kantigheter och slalomliknande vägar fram till den radiovärld vi har idag. Jo, det var, om än lätt ältigt, läsvärt.

 

Jag trodde i mitt enfald, att Youtube skulle vara översållat med Jörgen Cederberg-rösten, men så fel jag hade! Hittade bara detta lilla ljudklipp om ”Försäljningsteknik”. Martin Ljung och Gösta Bernhard instruerar och i bakgrunden lär Tage Danielsson och Jörgen C höras.

 

Men lite musik måste vi ju ha! Som ”Video killed the radio star”! Den var en hit 1979 med The Buggles på Polarpristagaren Chris Blackwells Island-etikett.

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0