Ett halvt sekel med Eldkvarn...

”Piska Mig Hårt” är väl inte det bästa bandnamnet, så efter första albumet 1974 bytte norrköpingsgruppen till Eldkvarn. Håkan Lahger berättar mer i boken, som kom 2023.

 

Bokens underrubrik, ”Dö med stövlarna på”, ger onekligen tankarna att bandet hängt med länge, men finns de fortfarande? Ja, det är den stora frågan i boken.

 

Tony Thorén, Per ”Plura” Jonsson med lillebror Carl ”Carla” började spela tillsammans redan 1971 och har hela tiden varit kärnan i bandet. Därutöver har runt ett dussin andra medverkat, men grunden har varit Tony på bas, Plura på sång och gitarr och Carla på gitarr. Plura har stått för huvuddelen av låtarna.

 

Eldkvarns senaste nyinspelade album kom 2011 och senaste större turnén avslutades 2015. Och se’n då? Jo, Plura blev TV-kändis! I ”Så mycket bättre” och matlagningsprogram, bl a med gamle kompisen Mauro Scocco. Pluras intresse för Eldkvarn verkade ha minskat, men alla årens brist på kommunikation i bandet fortsatte. Var bandet nerlagt?

 

Hösten 2021 kom beskedet om ett nytt album och en turné, men det blev inte mer än så. Pluras hälsa hade försämrats med rejäl övervikt, ryggproblem och för mycket rökning och Tony drabbades av cancer. Men det blev varken skiva eller konserter.

 

Till slut landade allt i planer på en avskedskonsert sommaren 2023 i Norrköping. Där slutar boken!

 

Men jag kan tillägga, att det blev 2 spelningar, den 25 och 26 juli, inför fullsatt Götaparken! Plura och Tony tog stolhjälp för att orka med, men det blev en bra avslutning på en drygt 50-årig musikhistoria.

 

Jag är inte någon större expert på Eldkvarn, så boken lär mig en del. Den är lite annorlunda i så motto, att den väver ihop nyare intervjuer med historien om bandet. Känns stundtals som, att det viktigaste i boken är, att alla alltid har väntat på besked från Plura. Och han är inte särskilt meddelsam… Alla väntar på hans ord… Och, i den mån han uttalar sig, så kan det bli via Carla, men inga klara och tydliga beslut om bandet och dess framtid. Så verkar det ha varit större delen av bandet halvsekellånga tid.

 

Märkligt, men skaplig bok om ”fenomenet” blev det! Jag ger ett plus för tidslistan över bandmedlemmar, skivor och spelningar!

 

”Kärlekens tunga” skrevs av Plura och kom på Eldkvarns ”Kungarna av Broadway”-album 1988. Låten är en favorit för många och torsdagen 3 december 2009 dök bandet upp/ner i Stockholms tunnelbana och gjorde en spelning på Fridhemsplanstationen! Där körde de ”Kärlekens tunga” live on plattformen!

 

Bandet har ju ”tagit avsked” från scenen, men ändå hittar jag bilder från en spelning i juni 2024! Live i Nyköping! Här hör vi ”Mörkret knackar på min dörr”, som Plura skrev för albumet ”Svart blogg” (2007).

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0