Fiskaredottern I Mölle...

Ännu en gång en bok från Historiska Media, men nu är historia ingen bärande del av berättelsen. Bibliotekarien Erika Olofsson Liljedahl kom 2022 med boken ”Paradishamn”, som utspelar sig i Mölle, ”by the sea”, som Povel Ramel besjöng.

 

Mor-Karin och Anton driver det stora hotellet uppe på höjden vid Mölle. Dottern Ester är inte så intresserad av den sortens arbete, så hon har utverkat att få studera i Köpenhamn. Där kommer hon i kontakt med bl a syskonen Carl och Carolina med maken Henrik. Ester lyckas övertyga dem om att komma till hotellet i Mölle under sommaren.

 

I en fiskestuga vid södra Mölle bor Hilda och hennes far, som är fiskare. Hilda är honom behjälplig, men på sommaren är hon servitris på hotellet. Hon sköter jobbet bra och hoppas att få året-runt-anställning där.

 

I inledningen på sommaren blir Mor-Karin sjuk  -  ”går in i väggen”  -  så Ester kallas hem för att sköta hotellet under det att sjuklingen och Anton åker på rehab. Mycket motvilligt tar Ester över. Hon börjar förändra så smått och flyttar Hilda från servering till bykstugan för att jobba med tvätten och Asta. De nya arbetsuppgifterna beror inte på misskötsel i restaurangen… Kan det bero på att Hilda, enligt Ester, inte har en servitörs utseende… Ena halvan av ansiktet är vackert medan andra är deformerat… Hilda anar att det är skälet till omplaceringen…

 

Som du förstår, så rinner vänskapen mellan de jämnåriga flickorna all världens väg. Det blir en händelserik sommar i Kullabygden!

 

Sommaren i Mölle blev underhållande läsning för mig under en varm vecka i Grekland. Sjukdom, intriger, dramatik och lite romantik gjorde ”Paradishamn” till ett gott sällskap på stranden.

 

”Mölle by the sea” är en snutt av ”The Gräsänkling blues”. Povel Ramel skrev den och framförde den första gången i radions ”Rameldags” den 30 aug 1951, men då i en ofullbordad version. Till skivinspelningen den 4 okt samma år färdigställdes den och blev en uppskattad och älskad Ramel-låt.

 

På en Povel Ramel-konsert på Fasching i april 2023 tog Jenny Almsenius mod till sig och gjorde, efter en smärre textjustering, sin version av gräsänkebluesen. Ett klart djärvt och vågat steg, som lyckas, inte minst tack vare ett munspel och en saxofon. Friskt satsat  -  långt mer än hälften vunnet!

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0