Jazz en masse...

Huvudstupa in i, vad jag tycker, svensk jazzmusiks guldålder 50-/60-talet dök jag! Jan Bruér, jazzhistoriker, kom 2021 med boken ”Lars Gullin – Saxofonist och kompositör”.

 

Lars Gullin föddes 1928 i Sanda på Gotland och hamnade tidigt i musikens ”tonande garn”. Blev Gotländsk mästare på dragspel och var nybliven tonåring när han kom med i Visbys militärmusikkår på I18! Det krävdes dispens för att unge klarinettisten Gullin skulle få vara med.

 

År 1947 lämnade han Gotland för utbildning på Kungliga Musikaliska Akademin. Efter hand övergick han till barytonsax, men var en hejare även på piano och han komponerade för båda instrumenten, ja även för klarinett. För att finansiera pluggandet spelade han i flera olika orkestrar, bl a Charles Redlands. Band med olika sättningar, som gav nya utmaningar.

 

Fortsättningen blir en lång radda av spelningar, både live och skiva, med mycket skickliga musiker, som Arne Domnerus, Georg Riedel, Rolf Ericson, Lee Konitz, Quincy Jones, Chet Baker, Åke Persson, Putte Wickman, Stan Getz, Bengt Hallberg, Bengt-Arne Wallin, Zoot Sims, ja, listan är så lång, att den mer kan liknas vid jazzens Who’s Who!

 

Gullin var gift 3 gånger och blev pappa 6 gånger, bl a till Peter, som ärvde pappas barytonsax och fick en egen musikkarriär. Till sonen Danny skrev Lars en låt, som blev lite av en signaturmelodi: ”Danny’s dream”.

 

Det sägs f ö att Lars Gullin (och Rolf Billberg) är förebild till saxofonisten i filmen om ”Sven Klangs kvintett” från 1976, samma år som Gullin avled, 48 år gammal.

 

Detta är boken om ett musikaliskt geni, som tyvärr fick alkohol- och drogbekymmer. Problem, som förkortade livet och karriären. Inte ens flytten från det hektiska Stockholm till lugnet i småländska Vissefjärda hjälpte.

 

Jan Bruér skriver, att ”Gullins sound på barytonsaxen” har liknats vid en cellos med sitt stora register. Han spelade med mild, mjuk och vacker klang och med ”ett stänk av vemod och smärta”. Så fin beskrivning av fin musik!

 

I boken hittar jag också dessa rader om jazzen 1962 i vårt hörn av Sverige: ”Den första svenska jazzfestivalen med en blandning av svenska och utländska artister ägde rum en augustisöndag i skånska Smedstorps slottspark. SJR svarade för arrangemanget

tillsammans med Ystads Allehanda och jazzklubbister från Malmö.” Medverkade gjorde bl a Monica Zetterlund, Joe Newman, Brew Moore och Lars Gullin. Tilläggas ska, att SJR = Svenska Jazzriksförbundet, numera Riksförbundet Svensk Jazz.

 

Boken är väldigt detaljerad med uppgifter om spelningar och inspelningar och med vem. Kul läsning! Några melodier är dessutom noggrant analyserade takt-för-takt – mycket ambitiöst, nästan överkurs. Men även det kul läsning!

 

Den här veckan har vi Jazzfestival i Ystad, så det passar väl med en bok om en svensk jazzmusiker, som visserligen inte spelade sig närmare staden än Smedstorp… men liavell.

 

Här kommer ett klipp från SvT med Lars Gullin, Rolf Billberg, Nils Lindberg och orkester i en komposition av Lindberg och med kommentarer av den senare. Gullin var inte i bästa skick och repetitionerna… men till inspelningen var han på plats! Och levererade! Ömsint och vackert! Vi får höra delar av ”Symfoni No.1 ’Concerto 63’”.

 

”Danny’s dream” (1954) lät så här med Lars Gullin Quartet där bl a Georg Riedel, bas, och Rolf Berg, gitarr, ingick. Så grant!

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0