En klyftig historia...

”En låda apelsiner” föll jag för! Lena Einhorns bok från 2023 med Joachim Marek Jakubowskis berättelse gav mig nya kunskaper.

 

Joachim, Josio kallad, föddes i Szczecin 1951. Hans föräldrar lyckades, trots internering på olika läger, överleva judeutrotningen i Polen under andra världskriget. Mamman, Salusia, och hennes syster, Genia, lämnade Katowice för Szczecin efter kriget  -  det fanns

gott om övergivna hus där…

 

Efter något år blir Genias make, Heniek, befordrad till officer och förflyttad till Katowice. Systrarna kan inte skiljas från varandra, så flyttlasset går för dem alla inkl Salusias make, Stas, och deras barn.

 

Allt vänds dock upp och ner 1967 efter att staten Israel vunnit sexdagarskriget. Polen bryter nu, efter påbud från Sovjetunionen, de diplomatiska förbindelserna med Israel. Nu ska Polens få judar ut, för, som ledaren Gomulka, uttryckte sig: ”Vi vill inte ha några femtekolonnare i vårt land”.

 

Polska judar kan då ansöka om utresa, men bara till Israel. Vid ansökan fråntas man samtidigt det polska medborgarskapet, förlorar jobbet och alla ens tillhörigheter av värde tas från en. Av ev besparingar får man ta med sig max 5 USD! En bra start på ett nytt liv…

 

Jag gör här ett skutt i berättelsen och nöjer mig med att berätta, att Josio och pappan Stas via Trelleborg kommer till Göteborg 1970. Hur och varför bara de 2 kom dit, överlåter jag till dig, som ev läsare av boken, att utröna.

 

Apelsinlådan får f ö sin förklaring i slutet av boken.

 

Denna antisemitiska kampanj i slutet på 60-talet var en nyhet för mig. Ännu ett par livsöden skildras här  -  tänk så mycket djävulskap människan är mäktig att skapa. Och till vilken nytta?

 

Kan verkligen rekommendera denna välskrivna bok!

 

Josio och Stas kom till Göteborg 1970. Samma år blev Göran Gentele från 1972 chef för Metropolitan, New York, men han och hans 2 barn dog i en bilolycka strax före tillträdandet. År 1970 var också året då Beatles splittrades och sista albumet, ”Let it be”, släpptes.

 

I juli 1970 kom November med sitt första album, ”En ny tid är här…”, och de var klart inspirerade av Pugh och hans ”sjunga-på-svenska”-musik. De hade kanske lite tyngre sound, men kändes ändå som en fortsättning på Pughs låtar. ”Mount Everest” blev singeln, som gav November en plats på Tio i topp!

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0