Förtäljer om rälsen frälser...

”Fem personer reser med tåg genom Sverige”, läser jag på bokens baksida, och alla är på väg till ”Malma station”, som är titeln på Alex Schulmans bok från 2022.

 

Alex Schulman är lite som Gösta Ekman d y: Kändis redan som spermie… Han är född i Hemmesdynge, norr om Trelleborg. Pappa Allan var journalist/TV-producent och mamma TV-programledaren Lisette, vars pappa var författaren Sven Stolpe, gift med Karin, författare och dotter till Nobelpristagaren i kemi Hans von Euler-Chelpin. Den ”stamtavlan” kan tynga vems axlar som helst!

 

Jag tar mig faktiskt friheten att fortsätta citera från bokens baksida. De fem tågresenärerna är ”ett gift par i kris, en ensamstående far och hans dotter, och en kvinna som söker svaret på en gåta som hennes mamma lämnat efter sig.” Svårt att beskriva bättre än så här.

 

Schulmans beskrivande språk gillar jag som när pappan och dottern just satt sig i tågkupén och dottern hör ljuden av ”…prasslet från tidningar som vecklas ut, en kolsyrad burk öppnas, och samtal börjar ta form, stumpar till konversationer”. Känns som att jag också satt i kupén.

 

En av personerna i boken berättar, att hon har svårt för fåglar och ”kan inte titta in i deras ögon, för det är bara tomt, finns inget på andra sidan”. Intressant uppfattning, eller hur?

 

”Malma station” är en spännande, lätt skrämmande och mänsklig bok. Just personbeskrivningarna faller mig i smaken. Läsvärd Schulman-bok!

 

Musikspåret är nu enkelt! Tåglåtar! Och de är många! Redan 1922 spelades gospellåten ”This train” in. Denna ”traditional” har funnits i många artisters repertoar, som t ex Louis Armstrong, Lonnie Donegan, Bo Diddley, Cliff Richard, Hank Snow, Sister Rosetta Thorpe, Nina Hagen, Jools Holland och… I amerikansk TV hade ”Johnny Cash Christmas Special” 1977 samlat ihop ”Million Dollar Quartet” aka ”Class of 55” , dvs programledaren, Roy Orbison, Jerry Lee Lewis och Carl Perkins för att göra låten som en Elvis-hyllning. Bildkvalitén är väl inte den bästa, men ljudet får duga:

 

Bättre bild och ljud erbjuds här i ”Rock ’n’ roll train”! Låten skrevs av bröderna Angus och Malcolm Young för deras band AC/DC. Den är första spåret på deras album ”Black ice” (2008), men gavs också ut som singel.

 

 

Go’ månda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0