Bokstavligt kallt krig...

”Skymning 41” med underrubriken ”Roman från en krigstid” är skriven av Helsingforsfödde Kjell Westö. Boken kom 2023.

 

Finska Vinterkriget 1939/40 hade jag bara ”allmänna” kunskaper om, liksom det efterföljande Fortsättningskriget 1941/44. I det senare gick Finland till anfall mot Sovjetunionen för att försöka ta tillbaka det som förlorats i Vinterkriget. Finland anföll tillsammans med Tyskland, som startat sin ”Operation Barbarossa”.

 

I Westös bok har journalisten Henry Gunnars och skådespelerskan Molly Timm huvudrollen. Deras släkt och vänner, liksom parets arbeten, är också viktiga i denna berättelse. ”Par” förresten, det var väl lite si och så med det. Deras ganska häftiga humör skapade flera avbrott i förhållandet…

 

Henry vill och får skriva om kriget. Han blir en uppskattad rapportör på Hufvudstadsbladet och följer med en speciell grupp ut i fält. Det han ser påverkar efter hand så, att han vill beskriva realismen mer än glorifierandet av soldaterna i denna superkalla vinters strider. Då väljer tidningen, att inte ta in hans bidrag. Han blir satt åt sidan på tidningen…

 

Molly är på en flera veckor lång turné i Sverige med ”sitt” teatersällskap. Kontakterna med och vetskapen om Finland och kriget minskar. Turnén blir framgångsrik, men Molly tycker ändå att hennes insats vacklar.

 

Osäkerheten blir påtaglig för dem båda. Vart vill de komma? Vad vill de uppnå? Dags att byta till annat jobb i dessa karga dagar? Och, inte minst, vill de ha ett liv tillsammans?

 

Westös bildspråk imponerar och fångar mig som t ex i:

 

”Kriget gav ifrån sig otaliga läten. Alla var missljud, disharmoniska effekter i den moderna dödens symfoni.”

 

”Det torra knattret från maskingevären. Och den olycksbådande tystnaden…”

 

Eller som i ett avsnitt där Molly funderar över sina utförda värdinneplikter vid en bjudning:

”…innerst inne hade hon alltid tänkt att både hon själv och de flesta andra pratade alldeles för mycket. Den som bara babblade på och aldrig lyssnade till andra, den lärde ju sig inget nytt…”

 

Henry satt på spårvagnen i den snöfyllda staden och funderade:

 

”Runtom i världen löpte pojkar risk att bestjälas på sina liv innan de ens hade börjat, och de skyldiga var åldrande män med mörker i hjärtat.”

 

På sin resa passerade Henry f ö den nybyggda velodromen, som byggts för de olympiska spelen 1940 i Helsingfors…

 

När jag läser Westös ”roman med verklighetsanknytning” kommer givetvis det nu aktuella ryska invasionskriget i Ukraina upp i tankarna. Det ryska agerandet visar sig än en gång.

Detta är en mycket läsvärd bok! Språket är så väl beskrivande och historien är svår att lämna därhän. Och så lite nordisk historia därtill!

 

Jean Sibelius (1865-1957) är Finlands störste kompositör och ett av de mest kända verken är ”Finlandia” från 1899. Här hör vi denna symfoniska dikt i BBC ”Proms”-serie, där stycket framförts flera gånger genom åren  -  första gången 1906! Klippet här är från 2017, året då republiken Finland firade sitt 100-årsjubileum.

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0