Livet under ockupantens ok...

”Helenes krig” är skriven av Pernille Juhl och gavs ut 2019. Det är en bok om Danmark under tyskockupationen (9 april 1940) och förtäljer om Helenes förehavanden från sommaren 1940 till sommaren 1944.

 

Av någon anledning är få av Juhls böcker översatta till svenska, så detta blev en dansk læseøvelse  -  en udfordring rent av!

 

Helene bor i Köpenhamn med sina föräldrar och sin lillebror. Hon har lyckats övertala sina föräldrar att få börja läsa juridik. Helt meningslöst anser de, för hon ska ju bara skaffa en karl att gifta sig med och bli försörjd av… Men hon lyckas övertala!

 

Hon, ”den tysta hemmaflickan”, får flera kamrater på universitetet, men studiefliten och tävlingsinstinkten är stor. Hon är ”inne i böckerna” snarare än ”ute på galej”. Men studievänner, som Jonna, får Helene att bättre förstå världen utanför hemmet.

 

Danskarna lever med ockupationen under ett bra tag, men börjar så smått agera på vad som händer. Fler och fler börjar opponera sig och ett underjordiskt motstånd med sabotage etc börjar växa fram. Helene får höra talas om Holger Danske…

 

Jonna är aktiv i en lite mindre motståndsgrupp och lyckas värva även Helene. Nu tar

hennes liv en annan väg… utan att de gammeldags föräldrarna begriper det. Helene förändras och blir smått kritisk och lätt uppstudsig mot dem.

 

Tyskarna drar åt tumskruvarna och försöker kuva danskarna mer och mer. De avrättar Kaj Munk. De försöka samla ihop alla danska judar för att skicka dem till lägren i Tyskland.

Och så blir Helene kär…

 

Spännande och välskriven, som jag fått både tips om och låna. Tack för det!!! Intressant läsning, om än i romanform, om ockupantmotståndets uppbyggnad och agerande. En fortsättning kom 2020…

 

Den här boken ger mig nu möjligheten att plocka fram en av mina danska favoriter: Tøsedrengene! Bandet bildades 1978, men efter 6 album bröt de 1985 upp. På deras 4:e album, ”Alle vore håb” (1983), hade man fått med både Anne Dorte Michelsen och Maria Bramsen på sång. Suveränt! Inte minst i låten ”Vi var engang så tæt”:   

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0