Jubileum! Bok nr 600 !!!...

”Två djupa andetag”, skriven av Gill Thompson, gavs ut 2023. Jag har tidigare läst och uppskattat ”Systrarna vid fyren” av samma förf, så det var med viss förväntan och ”två djupa andetag” jag började läsa...

 

Juli 1939 och Kirsty, 14 år gammal, bor med sin gruvarbetande pappa i Skottland. Mamma hade dött i tuberkulos tio år tidigare. Simning var pappans och Kirstys ”grej”.

 

På hösten träffade hon Jean Mathison, husmor på en flickskola i Budapest, men hemma på besök i Skottland. Mathison erbjuder Kirsty arbete i köket på skolan. De reser dit tillsammans.

 

Kirsty lär sig ungerska och får nya vänner, som Anna, vars pappa är juvelerare/urmakare med egen butik. Familjen är judar.

 

I september bryter kriget ut. Ungern klarar att hålla sig utanför. Till att börja med… Men nazisterna kommer… Inhemska pilkorsrörelsen växer sig starkare och starkare…

 

År 1944 är Raoul Wallenberg svenskt sändebud i Budapest. Han utfärdar speciella skyddspass för att rädda judar i staden. Tillsammans med Schweiz-diplomater lyckas han rädda många utsatta, bl a Kirsty och Anna, men…

 

Detta är spännande och skrämmande läsning! Boken bygger på reella händelser och kretsar kring några verkliga personers liv, men namnen i boken är fiktiva.

 

Boken är minst lika läsvärd som hennes ”Systrarna vid fyren”, som jag skrivit om tidigare! Sättet hon blandar verklighet och fiktion tilltalar mig. Dags att kolla fler böcker av henne!

 

Jubileum!!!   Detta är min 600:e bloggade bok!!! 

 

För drygt 12 år sedan startade jag detta bloggskrivande. Tanken var att hålla reda på böcker jag läst och ”musiksätta” dem  -  en amatörs två intressen, böcker & musik, i kombination. Och på den vägen är det…

 

Jag tänker fira med en ”Fanfare for the common man”! Stycket skrevs 1942 av den amerikanske kompositören Aaron Copland, inspirerad av ett tal av dåvarande vicepresidenten Henry A Wallace.

 

År 1977 blev melodin en hit i England för den progressiva supergruppen Emerson, Lake & Palmer! Keith Emerson var tidigare med i Nice, Greg Lake i King Crimson och Carl Palmer i Atomic Rooster  -  alla tre kompetenta musiker, som redan 1971 med framgång hade tagit sig an Mussorgskys ”Pictures at an exhibition”/”Tavlor på en utställning”. Så här svängigt låter de i ”Fanfare for the common man” 1977:

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Oslo var ockuperat 1940-45...

Roy Jacobsen bor i Oslo och är ledamot i Norska Akademien. År 2022 kom hans roman ”De ovärdiga”. Två år senare kom den på svenska.

 

Boken utspelar sig i Oslo under andra världskrigets tyskockupation. En svår tid, som krävde både fantasi och kreativitet för att hantera t ex ransoneringen. Motståndet mot tyskarna skedde på olika sätt, men hela tiden med oron att bli avslöjade. ”Överlöparna” fanns överallt.

 

Den här romanen skildrar en grupp flickor och pojkar, som försöker överleva dagen med en jakt på säljbara saker. De stjäl, förfalskar och gör inbrott i de finare (och tyskvänliga?) kvarteren och lyckas även ta sig in i det tyska systemets varulagerhantering. Men de stöter också på problem. Och inser plötsligt, att vissas pappor är aktiva i motståndsrörelsen. Och risknivån stegras…

 

Carl, Mona, Olav, Roar, Agnes, Vidar och de övriga i gänget har det tufft.

 

En tavla, kanske skapad av Greifswaldfödde Caspar David Friedrich, har en icke helt obetydlig roll i boken. F ö är det i år ett jubileumsår för Friedrich  -  han föddes för 250 år sedan i den då svenska staden, men det är ju en helt annan historia!

 

Spännande bok i ett skede där ockupationen är vardag. Boken, med sin lite ovanliga ingångsvinkel, borde varit fängslande. Jag föll inte riktigt för den, av andra, rosade boken. Både språket och det märkliga slutet ”störde” mig, men du tycker kanske annorlunda?

 

Knappt 2 månader innan den tyska ockupationen 1940 föddes Frode Thingnæs i Oslo. Redan som 8-åring spelade han trumpet, men gick några år senare över till trombon. Han utbildade sig i Köpenhamn, började komponera och medverkade i olika orkestrar. År 1961 bildade han sin egen Quartet, vari ingick bl a Terje Rypdal (f ö gift med sångerskan Inger Lise Andersen 1969-85).

 

Frode Thingnæs har skrivit musik både till baletter och Melodi Grand Prix, som Mellon kallas i Norge. Han var också engagerad i Norsk Militær Tattoo och dirigent för Kringkastingsorkestret  -  onekligen ett brett musikaliskt spektrum! ”Samba loco” skrev han till sitt album ”Night sounds” 1978 och så här låter den inte helt obekanta låten:

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Grävande journalistik...

Snacka om grävande journalistik, skulle man kunna säga om boken ”Tunnel 29” skriven av Helena Merriman. ”Tunnel 29” startade som en pod på BBC 2019 och blev bok två år senare.

 

Den 13 augusti 1961 påbörjades instängningen av Västberlin med att taggtråd rullades ut. Gränspassagerna ”snörptes åt” och snart började muren byggas. Familjer delades, inte minst beroende på var man råkade befinna sig just då, men snart börjar flyktidéerna… Försök, som i flera fall, slutar med att den östtyska vaktstyrkan avlossar dödande skott.

 

Boken tar också upp upproret 1953. I mars samma år avled Stalin och det gav upphov till ett gryende hopp att världens mest stalinistiska land, Östtyskland, skulle få en lite friare linje. Det blev tvärtom! Walter Ulbricht förlängde arbetstiden och säkerhetspolisen fortsatte komma och hämta folk mitt i natten. Ekonomin var i botten och folk började så smått protestera. I juni var folk ute på gatorna och demonstrerade. Regimen skickade in stridsvagnar mot folket och tystade rörelsen. Det första upproret i Östeuropa mot Sovjet var tystat.

 

Efter att muren byggts försökte snart Östtyskland blockera alla leveranser av mat, bränsle etc till Västberlin. Staden skulle ”svältas ut”. Willy Brandt, borgmästare i Västberlin, vädjade om hjälp och fick bl a John F Kennedy att agera med en gigantisk luftbro.

 

Den hemliga polisen, Stasi, styrdes hårt av skaparen Erich Mielke. Lite siffror: Hitlers Tyskland hade 1 Gestapoagent per 2000 invånare, Sovjet hade 1 KGB-agent per 5830 invånare, Östtyskland hade 1 informatör per 63 invånare och det kunde vara grannen, makan, barnet, pappa… vem visste?

 

Fler och fler ville fly, inte minst efter murens tillkomst. Men vem kunde man delge sina planer till? Och ev flykt med vem? Vem var att lita på? Små grupperingar bildades, men infiltrationsrisken var stor. Straffen var långa och hårda om man blev påkommen.

 

Bokens kärna är den lilla Girrmanngruppen med ”huvudsäte” i Västberlin. De försöker hitta olika och passande flyktvägar…

 

Detta är en lärorik och väldigt spännande bok om verkliga händelser i flykt, angiveri, planering, lyckade och misslyckade aktiviteter. Ordet ”tillit” är kärnan i handlandet och tunnelgrävandet överraskade mig rejält  -  mer vill jag inte säga om det...

 

Spännande och högt läsvärde!

 

Även i musiken hittar jag tunneltema! Grävande kräver energi, så jag väljer Bruce Springsteen och hans ”Tunnel of love”, som 1987 var både titeln på hans 8:e studioalbum och en singel. Låten hade han skrivit själv och spelat in. Alla instrumenten ”satte” han på egen hand hemma i ”husstudion”. Vissa delar byttes dock ut och några av E Street Band fick agera. Så här lät låten full av energi med hela E Street Band vid spelningen i Göteborg i juni 2016:

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Sextisju, var har du tagit vägen nu...

Femtio år efteråt kom Henrik Berggren med boken ”68”  -  året då det hände en massa saker runt om i världen. Boken är i ett lite större format, som ger rättvisa åt de många bilderna.

 

År 1968 var mycket händelserikt! Bob Beamon flög fram i Mexico-OS till 8.90 i längdhoppet och Johnny Cash spelar in ”fängelsealbumet” ”At Folsom Prison”.

I april samma år mördas Martin Luther King. 2 månader senare blir Robert Kennedy skjuten.

 

De våldsamma studentoroligheterna i Frankrike gör att Charles de Gaulle upplöser Nationalförsamlingen och utlyser nyval. Studenterna i Stockholm ockuperar sitt kårhus.

 

I Tjeckoslovakien försöker Alexander Dubcek förvandla landet mot en ”socialism med mänskligt ansikte”. Det får Warszawapaktens trupper att i augusti invadera och stoppa försöket.

 

Tidigt på året deltar utbildningsminister Olof Palme med Nordvietnams Moskvaambassadör i en demonstration mot USA’s aktiviteter i Vietnam. Strax efter kallar USA hem sin ambassadör i Sverige.

 

Allt detta och mycket mer om detta händelserika år finns i text och bra bilder i denna bok. Intressant och erinrande läsning för mig, som ”var med” i min lilla värld. Ett ”gallrad”-fynd från bibl i Jönköping!

 

”Sextisju, sextisju, vart har du tagit vägen nu” kan ju vara en sjungbar låt -68… men så enkel får inte ”sifferleken” med tanke på boktiteln vara, så jag ”drar” till USA. Chicago! Bandet alltså! Som tvingades byta bandnamn efter första albumet! Chicago Transit Authority, dvs lokaltrafiken i staden, gillade inte att bandet valde samma namn, så stadsnamnet fick räcka fr o m album nr 2.

 

Chicago Transit Authority var första albumet och kom 1969. Keybordisten Robert Lamm skrev ”Questions 67 and 68” och sångaren/basisten Peter Cetera stod för sången i sjumannabandet. De var lite av pionjärer med att ha flera blåsare, som gav ett väldigt rivigt och fylligt sound. Så här lät de i Paris 1969 (surt med den dåliga bilden i slutet):

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


RSS 2.0