En klyftig historia...

”En låda apelsiner” föll jag för! Lena Einhorns bok från 2023 med Joachim Marek Jakubowskis berättelse gav mig nya kunskaper.

 

Joachim, Josio kallad, föddes i Szczecin 1951. Hans föräldrar lyckades, trots internering på olika läger, överleva judeutrotningen i Polen under andra världskriget. Mamman, Salusia, och hennes syster, Genia, lämnade Katowice för Szczecin efter kriget  -  det fanns

gott om övergivna hus där…

 

Efter något år blir Genias make, Heniek, befordrad till officer och förflyttad till Katowice. Systrarna kan inte skiljas från varandra, så flyttlasset går för dem alla inkl Salusias make, Stas, och deras barn.

 

Allt vänds dock upp och ner 1967 efter att staten Israel vunnit sexdagarskriget. Polen bryter nu, efter påbud från Sovjetunionen, de diplomatiska förbindelserna med Israel. Nu ska Polens få judar ut, för, som ledaren Gomulka, uttryckte sig: ”Vi vill inte ha några femtekolonnare i vårt land”.

 

Polska judar kan då ansöka om utresa, men bara till Israel. Vid ansökan fråntas man samtidigt det polska medborgarskapet, förlorar jobbet och alla ens tillhörigheter av värde tas från en. Av ev besparingar får man ta med sig max 5 USD! En bra start på ett nytt liv…

 

Jag gör här ett skutt i berättelsen och nöjer mig med att berätta, att Josio och pappan Stas via Trelleborg kommer till Göteborg 1970. Hur och varför bara de 2 kom dit, överlåter jag till dig, som ev läsare av boken, att utröna.

 

Apelsinlådan får f ö sin förklaring i slutet av boken.

 

Denna antisemitiska kampanj i slutet på 60-talet var en nyhet för mig. Ännu ett par livsöden skildras här  -  tänk så mycket djävulskap människan är mäktig att skapa. Och till vilken nytta?

 

Kan verkligen rekommendera denna välskrivna bok!

 

Josio och Stas kom till Göteborg 1970. Samma år blev Göran Gentele från 1972 chef för Metropolitan, New York, men han och hans 2 barn dog i en bilolycka strax före tillträdandet. År 1970 var också året då Beatles splittrades och sista albumet, ”Let it be”, släpptes.

 

I juli 1970 kom November med sitt första album, ”En ny tid är här…”, och de var klart inspirerade av Pugh och hans ”sjunga-på-svenska”-musik. De hade kanske lite tyngre sound, men kändes ändå som en fortsättning på Pughs låtar. ”Mount Everest” blev singeln, som gav November en plats på Tio i topp!

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Hur leva I De andras land...

”De andras land” av marockansk-franska Leïla Slimani gavs ut på svenska 2022, 2 år efter originalet. Det är ingen lättläst bok, tycker jag, med alla historiska händelser, personer och religioner.

 

Jag klarar inte att bra och övergripande beskriva, så jag tar mig friheten att citera bokens baksida:

 

”Det är kriget som för dem samman. Amine är marockan och strider i den franska armén. Mathilde är en ung kvinna från Alsace. De blir ett omaka par i omvärldens ögon: hon är ett huvud längre än honom, frisinnad, äventyrlig. Han är stilig, tystlåten, tyngd av sitt arv och en blind ilska.”

 

Paret återförenas 1947 i Marocko, som snart börjar kämpa för att bli självständiga från Frankrike (och till viss del från Spanien). Hur ska/kan Amine agera i kampen mot det land han krigat för? Var finns lojaliteten? Minnena? Och, inte minst, hur hantera religionen som han växt upp med? Därtill är kvinnan, tillika hans barns mor, fransyska… Hur hanterar man det? Hur klarar man omgivningens reaktioner? Och våldet eskalerar…

 

I mars 1956 blir Marocko självständigt, men så långt når man inte i ”De andras land”  -  f ö en väldigt beskrivande titel, menar jag.

 

Denna bok är första delen i Slimanis Marockotrilogi, men nöjer jag mig med första delen? Risken finns. Inte säkert att energin räcker mer än så, trots att boken berör ett högst aktuellt ämne: Hur lever ett land vidare efter ha slängt av sig oket från ett kolonial-/ockupationsvälde?

 

När jag började fundera över musik med det som jag tror är marockanska klanger, så föll tankarna på engelsmannen Sting! På hans sjätte album, ”Brand new day” (1999), finns låten ”Desert rose”. Den skrev Sting med Cheb Rabah, som kommer från Marockos östliga granne Algeriet. På låten sjunger även algeriern Cheb Mami. Se och hör och flyg iväg i klangerna!

 

Dessa klanger återfinns onekligen i låten ”Baheb Fik” med Casablanca-födda Sofia Marikh. Stavningen varierar beroende på var jag läser, men det är så här det står på hennes album, ”Kelmet hobb” från 2007. ”Baheb Fik” lär på engelska vara ”What I love about you”.

 

 

Go’ månda’!!!   Glad Midsommar!!!

 

Haj å Goodbaj!


På spaning efter svärmor...

Visst kan man skriva en bok om sin f d svärmor. Pia Karlsson har gjort det i boken ”På spaning efter Ilse” (2023).

 

Pia var en tid gift med Ilses son Tom, men började inte skriva om henne förrän efter hennes bortgång. Ilse avled 1994 strax före sin 80-årsdag.

 

En riktigt ”röd” tråd i boken: Pia är väldigt noga med, att berätta att hon är hängiven socialdemokrat  -  det framhäver hon titt som tätt i boken. Hon rör sig, liksom Ilse med vänner, i dessa kretsar, så det dyker upp både Hjalmar Mehr, Willy Brandt och Bruno Kreisky! Persongalleriet är omfattande och repeteringen likaså…

 

Ilse (Weil) föddes 1914 i Bludenz i Österrike-Ungern 24 dagar innan Franz Ferdinand sköts, vilket blev inledningen till första världskriget. Hon var judinna, växte upp och blev socialist och när partiet förbjöds drygt 20 år senare i nazismens tid flydde hon till Sverige.

Hennes syster och fler därtill flydde också, men väldigt många varken hann, kunde eller tilläts lämna landet  -  dessa hamnade i tyska läger där de dog/dödades. Tredje Riket hade tagit över.

 

Ilse gifte sig med Arne Karlsson och båda kom att engagera sig i att försöka hjälpa människor i nöd, både i och efter spanska inbördeskriget och andra världskriget. Boken är en lång uppräkning av alla initiativ som togs.

 

När jag läser boken, så är det inte utan att jag undrar om tryckeriet hade kombinerat firmafesten med bokens produktion…  sidan 20 följdes av 23, sidan 30 av 33, sidan 44 av sidan 21, sidan 32 av 45 och efter sidan 22 kom 31 och som kronan på verket hängde slutet på sidan 190 inte alls ihop med inledningen på 191  -  där fattas något. Vad kan jag inte reda ut.   

 

Ja, det är en detaljrik bok, som bygger mycket på insamlat material från all världens myndigheter och museer liksom intervjuer med de få överlevarna.

 

Genom läsningen fick jag lära mig, att Österrike, som efter ”Anschluss” hette Ostmark, också blev indelat i 4 ”segrarzoner” efter andra världskrigets slut och inte blev en ”hel stat” förrän 1955 genom det Österrikiska Statsfördraget!

 

Detta är en person- och händelsedetaljerad bok, men den gick att läsa…

 

Engelska Moody Blues var i slutet av 60-talet också ute på spaning. På jakt efter nytt sound. Efter att ha jobbat med symfoniorkester på andra albumet ville man på trean göra allt själv. ”In search of the lost chord” kom 1968 och hade en ny ljudbild där man i den nya Decca-studion bl a använt det nya klaviaturinstrumentet mellotron. Till låten ”The best way to travel” skapades ”ping-pong-stereon”. Lyssna högt och förvånas  -  det gjorde i alla fall jag 1968!

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Förtäljer om rälsen frälser...

”Fem personer reser med tåg genom Sverige”, läser jag på bokens baksida, och alla är på väg till ”Malma station”, som är titeln på Alex Schulmans bok från 2022.

 

Alex Schulman är lite som Gösta Ekman d y: Kändis redan som spermie… Han är född i Hemmesdynge, norr om Trelleborg. Pappa Allan var journalist/TV-producent och mamma TV-programledaren Lisette, vars pappa var författaren Sven Stolpe, gift med Karin, författare och dotter till Nobelpristagaren i kemi Hans von Euler-Chelpin. Den ”stamtavlan” kan tynga vems axlar som helst!

 

Jag tar mig faktiskt friheten att fortsätta citera från bokens baksida. De fem tågresenärerna är ”ett gift par i kris, en ensamstående far och hans dotter, och en kvinna som söker svaret på en gåta som hennes mamma lämnat efter sig.” Svårt att beskriva bättre än så här.

 

Schulmans beskrivande språk gillar jag som när pappan och dottern just satt sig i tågkupén och dottern hör ljuden av ”…prasslet från tidningar som vecklas ut, en kolsyrad burk öppnas, och samtal börjar ta form, stumpar till konversationer”. Känns som att jag också satt i kupén.

 

En av personerna i boken berättar, att hon har svårt för fåglar och ”kan inte titta in i deras ögon, för det är bara tomt, finns inget på andra sidan”. Intressant uppfattning, eller hur?

 

”Malma station” är en spännande, lätt skrämmande och mänsklig bok. Just personbeskrivningarna faller mig i smaken. Läsvärd Schulman-bok!

 

Musikspåret är nu enkelt! Tåglåtar! Och de är många! Redan 1922 spelades gospellåten ”This train” in. Denna ”traditional” har funnits i många artisters repertoar, som t ex Louis Armstrong, Lonnie Donegan, Bo Diddley, Cliff Richard, Hank Snow, Sister Rosetta Thorpe, Nina Hagen, Jools Holland och… I amerikansk TV hade ”Johnny Cash Christmas Special” 1977 samlat ihop ”Million Dollar Quartet” aka ”Class of 55” , dvs programledaren, Roy Orbison, Jerry Lee Lewis och Carl Perkins för att göra låten som en Elvis-hyllning. Bildkvalitén är väl inte den bästa, men ljudet får duga:

 

Bättre bild och ljud erbjuds här i ”Rock ’n’ roll train”! Låten skrevs av bröderna Angus och Malcolm Young för deras band AC/DC. Den är första spåret på deras album ”Black ice” (2008), men gavs också ut som singel.

 

 

Go’ månda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


RSS 2.0